Hitta rätt kulör till ditt hus

  • Kulör
  • Färgval

Ordet kulör används ibland som liktydigt med färg. Att skilja på ordens betydelse är viktigt. Kulör är synintrycket medan färg används för materialet, dvs målarfärgen. Kort och gott: Färg är det som finns i målarburken och som målas upp på väggen. Kulör är en beskrivning hur vi uppfattar färgen, till exempel röd, gråsvart, skogsgrön. Vid val av kulör för din fasad så är det flera saker som du ska ta hänsyn till, det är inte så enkelt som att välja en vacker kulör. Lika viktigt som att kulören är vacker är att den passar husets stil, historia och omgivning.

Men hur väljer man då kulör?
En fråga som inte är så enkel att besvara oavsett om det ska målas från grunden eller om ett äldre hus ska målas om. Det handlar inte bara om att välja en kulör som är vacker. Lika viktigt är att ta hänsyn till husets stil, historia och omgivning. Och hur kommer det att se ut i verkligheten när det är klart? Läs vidare så får du mer tips om kulörers möjligheter och dess betydelse för att skapa ett vackert hus

Du måste godkänna vår cookiepolicy för att kunna se videon.

10 saker att tänka på när du väljer kulör
Tänk på att din husfasads kulör är i mångt och mycket husets identitet.Yvonne Karlsson är Alcros kulörexpert med mer än 30 års erfarenhet av hur färg och kulör uppträder i olika miljöer. I sitt arbete utbildar Yvonne butikspersonal i färgsättning både exteriört och interiört. Här bjuder vi på Yvonnes checklista med 10 saker att tänka igenom när man ska välja fasadkulör

1. Det vanligaste felet man gör när man ska välja kulör och måla sitt hus är att man dels har för bråttom och dels att man väljer för stark kulör. Ta tid på dig och inspireras. Dagens målningssystem vid utomhusmålning är mycket slitstarka och vädertåliga. Det gör att kulören du väljer kommer du att leva med länge.

2. Tänk på att hela omgivningen påverkas när du ska välja kulör, din granne ser ditt hus mer än vad du själv gör egentligen. Ta bilder på ditt hus från alla håll och försök att få med området och omgivande hus.

”När du ska välja kulör – använd ett lite mer dämpat färgprov”

3. Ta reda på husets kulörhistoria. En villa med klassisk snickarglädje färgsätts oftast på ett helt annat sätt jämfört med ett nybyggt hus som kanske har mycket rena linjer och få detaljer.

4. Tänk inte bara ”fasad” – lika viktigt är accentkulörer på husgrund, dörrar, tak och staket. Kanske kan du förändra husets utseende utan att måla om hela fasaden. Med hjälp av accentkulörer kan huset få ett helt nytt uttryck. Se det som ett bra tillfälle att förändra i väntan på att hela huset ska målas om.

5. Tänk också på att en kulör aldrig är konstant utan uppträder på olika sätt beroende av väderstreck och dygnets ljus. Dagsljuset ger till exempel en blåaktig ton. Naturens kulörer påverkar oavsett om det är klippor, hav eller skog och även grannens huskulör påverkar ditt hus.Andra faktorer som påverkar är husets ytstruktur, betraktnings- avstånd, årstid och väderlek.

7. Välj en kulör till själva husgrunden som inte är ljusare än husets fasadfärg, hellre då en mörkare kulör men heller inte för färgstark. Fint blir det även om man väljer en kulör som anspelar på naturmaterial som grå, grågröna eller bruna toner. Grundens kulör ska, så att säga, koppla samman huset med omgivande mark på ett naturligt sätt så att husets färg och form får spela huvudrollen.

8. Kanske det viktigaste av allt: Besök din färgfackhandlare. Börja med att titta på färgkartor och målade färgprover. Be om råd och diskutera. Personalen i butiken är utbildade och mycket kunniga på allt från underhåll, kulörval till vilka verktyg som ska användas. Här kan du också köpa prov- målarburkar för att testa kulörer.

9. En tumregel är att det lilla färgprovet som du får i butiken ska se ”smutsigare” ut än kulören som kommer att synas på fasaden. Uppmålat på huset upplevs kulörerna som klarare, starkare och ljusare än på färgprovet. Så när du ska välja kulör – använd ett lite smutsigare färgprov. Butikens personal hjälper dig.

10. Fortsätt läsa våra guider om vad du ska tänka på, utifrån olika kulörval till din husfasad.Våga måla!