Varför rekommenderar proffsen systemmålning

  • Bästa resultat
  • Produkter

När underarbetet är klart börjar det roliga, att måla huset. En väl genomförd fasadmålning gör att du inte behöver måla om på 12–15 år. Planera och ta tid på dig, det tjänar du in på sikt. När vi pratar om systemmålning vid målning av fasad så behandlar vi fasaden i 4 olika steg. Om du gör allt rätt från början så håller fasaden längre och du sparar både tid och pengar på sikt.

Det här är systemmålning.

Om man vill ha en husfasad som står emot vind, väder, miljöförändringar och annan smuts under många år – då gör man klokast i att arbeta med det som kallas systemmålning. Det vill säga att måla med produkter som samverkar, ger ett bra målningsresultat på fasaden och ger ett långsiktigt bra skydd. Tänk så här:

Steg 1: Grundolja
Trä suger åt sig vatten. Därför är det viktigt att försegla ändträ, spikhål och skador på virket innan du målar. Det gör du enklast med en Grundolja som också aktivt bekämpar röta och mögel.

Steg 2: Grundfärg
Grundfärgen har tre uppgifter. Den ger din fasad ett bestående fuktskydd, den hindrar ämnen i träet att missfärga din fasad och dessutom skapar den bra vidhäftning till täckfärgen som är steg 3.

Steg 3: Täckfärg
Täckfärgen och vald kulör ger den slutliga karaktären åt din fasad. Den ger också extra skydd mot väder, vind, fukt, sol och nedsmutsning. Täckfärgen bör alltid strykas på fasaden två gånger.

Steg 4: Fönster
Lika viktigt som att måla fasaden är att göra rent, skydda och måla husets fönster. Allt för att skydda mot smuts, väta och solljus.

 

Ge din husfasad ett bestående värde

VÅRA TIPS.
Vad är huset målat med idag? Vilken färgtyp håller längst? Många frågor dyker upp när huset ska målas om. Av många års erfarenhet vet vi att den billigaste färgburken kan bli den dyraste i långa loppet.

Röda prislappar i all ära men praktiska råd, inspiration och produkter med kvalité vinner i det långsiktiga perspektivet och du slipper måla om ditt hus så ofta. Vi rekommenderar någon av dessa produkter när du ska måla husfasaden.