Varför ska jag använda ställning när jag målar?

  • Fasad
  • Gör det själv

Vid målning av fasad så får inte yrkesmålare använda sig av stegar då det utgör en säkerhetsrisk. Vi rekommenderar därför att du som målar om din egen fasad också väljer bort stegen och istället tar hjälp av en byggnadsställning eller skylift. Vad som passar dig bäst varierar beroende på vad det är du ska måla och hur marken runtomkring ser ut.

Stege, ställning eller skylift?

Att tänka på om du väljer stege - yrkesmålare får inte längre arbeta från stegar, om det inte handlar om tillfällig bättring av en fasad. För privatpersoner finns inga sådana regler, men den stora frågan när det gäller utrustning är förstås hur du ska kunna arbeta bekvämt och säkert.
– Det är ingen lek att ramla ner från tre meter eller högre. Det kan gå riktigt illa. Det finns många som har stått på en fuktig altan på en stege med utslitna gummifötter när stegen plötsligt börjar glida. Du måste skruva en träregel i golvet så att stegen inte far i väg, säger Ken Kennard.

Byggställning är att föredra då det är både säkrare än stege och ofta möjliggör ett effektivare arbete. När vi pratar om byggställning finns det olika typer av ställningar man kan välja mellan - fasad byggställning eller rullställning. Vad som passar just dig bäst beror helt på vad du ska måla och om du gör det själv eller betalar en målare en timpenning.

Skylift kyliften är ett relativt populärt alternativ. Och det förstår vi. Den är ”enkel” att använda, bara kör fram och sätt igång. Men det finns faktorer som påverkar möjligheten och prisvärdheten. Till vissa husgavlar så går det inte att komma till med en skylift, t ex om en annan byggand, som garage, ligger för nära husväggen. Det gäller också att du verkligen vet hur länge jobbet kommer att ta. En skylift ligger på mellan 2 200 – 3 000 kronor per dag plus en utkörningsavgift. Så en eller flera extradagar gör att det springer iväg. 

Professionella målare har utbildning både i att köra skylift och att bygga ställning

Vad blir billigast?

Om du ska måla om huset och har en målare som du betalar löpande per timme är en fast monterad byggnadsställning nog att föredra. Detta eftersom målaren då kommer åt och kan måla runt hela huset på en gång.

En rullställning eller skylift kräver att hen ska springa eller åka upp och ner mellan varven för att flytta ställningen. Förmodligen blir då timpriset billigare för den fast monterade ställningen.

Säg att du bara behöver komma åt ena sidan av huset, eller om du fått ett fast pris av målaren kan det blir billigare med en rullställning.

Vad bör jag tänka på

  1. Försök att i möjligaste mån kolla upp vädret den närmsta framtiden. Visst, att förutspå vädret är inte enkelt men det kan försena arbetet och göra att kostnaden går upp avsevärt. Ha en liten väderbuffert i åtanke när du bokar.
  2. Se också till att boka ställningen i god tid innan jobbet ska göras. Försök om möjligt att undvika semestertider eftersom det då är högsäsong bland uthyrarna. Hör av dig i god tid och kontakta även flera företag. Då får du något att jämföra med men du kan också deala lite när du har andra siffror att kontra med!
  3. En regnig sommar behöver inte sätta stopp för målningsplanerna. Om du har en ställning och köper en lite kraftigare presenning så kan du bygga in ställningen och därmed förlänga takfoten.
    Presenningen fäster du i hängrännan med hjälp av krokar och presenningen skyddar fasaden mot regn. Då kan du fortsätta att måla oavsett väder.
    Ställningen kan även anpassas till en gavel (där det inte finns hängrännor).

Sist men inte minst - om du väljer en byggställning jobbar du både säkrare och snabbare.